Tiny House aan de Otterstedter See

Dit moderne Tiny house ligt aan de idyllische Otterstedter See, ongeveer 5 km van de gemeente Ottersberg. De architect Daniela Raduycheva heeft hier haar visie  - en als opdrachtgever haar wensen en ideeën - gerealiseerd. De combinatie van verschillende houttinten en het donkere GRANUM basalte zorgt voor een harmonieus totaalbeeld.

Key Facts

Een bewuste keuze

In tegenstelling tot het idee om bij het ontwerpen van een woning  voldoende ruimte voor het hele gezin te realiseren, gaat het concept van een Tiny House over het omgaan met minimalistisch leven en het focussen op de essentie. Tiny houses zijn niet alleen een huidige trend, maar vertegenwoordigen een stap in de richting van een positieve en ecologische levenswijze. Ze zijn ook veel kosteneffectiever vergeleken met traditionele huizen.

In vogelvlucht

Minder is meer

Minimalisme - een trend die steeds meer mensen aanspreekt in onze snel veranderende, materiële wereld. Dat geldt ook voor architect Daniela Raduycheva van Less House, More Home! Architectuur GmbH.

Een klein huis van 40 m² in Ottersberg zou haar eerste project als freelance architect zijn. Voor dit bijzondere object waren zowel het gebruik van hoogwaardige materialen als de esthetiek voor haar erg belangrijk.

Ondanks - of misschien wel dankzij de beperkte omvang - was duurzaamheid voor de architect een belangrijk issue: “Het dak biedt indien nodig uitbreidingsmogelijkheden en door het gebruikte installatiesysteem kan bovendien de PV-installatie, eveneens van RHEINZINK, worden geïnstalleerd. " legt Daniela Raduycheva uit.

Voor het dak werd gekozen voor RHEINZINK in de oppervlaktekwaliteit GRANUM basalte. De elegante, matte uitstraling van het bijna zwarte zink wordt bereikt door het oppervlak te fosfateren met behulp van de modernste en milieuvriendelijke productietechnologie. In combinatie met de houten gevel ontstaat een mix van materialen met een harmonieuze uitstraling.

Een bijzondere uitdaging in het bouwproces was de afvoer van hemelwater. Architect Daniela Raduycheva wilde een verborgen goot die wel open was, zodat die gemakkelijk schoon te maken was. Zo ontstonden de ogenschijnlijk onzichtbare goten, die van geen enkele kant te zien zijn. Er werden in totaal vier hemelwaterafvoerbuizen strategisch geplaatst, elk twee aan de lange zijden van het gebouw, om de afwatering te garanderen en mogelijke wateroverlast te voorkomen.

“Het ontwerpconcept van het moderne huis was: Less is more. Binnen vind je een heldere indeling met lichtovergoten kamers. Deze helderheid wordt consequent voortgezet in de gevel en de strak gestructureerde dakconstructie. Zo maakt het huis zichzelf bewust los van de groene en zeer levendige omgeving zonder opdringerig over te komen.”

Vanwege de bouwkundige eis dat de begane grond niet groter mag zijn dan 40 m², was de uitdaging om de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Het resultaat is een open ruimtelijk concept over twee verdiepingen met een puntdak van 60 graden. De begane grond wordt aangevuld met twee extra slaapkamers op de zolder. Omdat het mogelijk is om het als woonruimte te gebruiken, is de vakantiewoning zo ontworpen dat de woonkwaliteit ook geschikt is voor permanente bewoning.

Het huis maakt indruk met zijn eenvoudige maar elegante ontwerp en zijn duurzaamheidsconcept “Less is more”, dat tot uiting komt in elk detail.

Jetzt anhören!

De oorsprong van Tiny Houses

Waar komt het vandaan?

De oorsprong van Tiny Houses gaat terug tot de jaren twintig van de vorige eeuw. De functie van circuswagens diende als inspiratiebron voor de ontwikkeling van de eerste mobiele minihuisjes.

Wat maakt het verschil?

Het belangrijkste verschil met standaardwoningen is ongetwijfeld de kleinere leefruimte, wat ook minder ruimte en opslagruimte betekent. Minihuizen zijn zelden groter dan 50 vierkante meter en kunnen mobiel op wielen of op vaste grond worden gebouwd.