De innovatieve bouwmethode van het stadhuis van Korbach

Urban Mining en circulair bouwen

In het kader van een uitgebreide stadsvernieuwing op wijkniveau werd het historische centrum van Korbach (Duitsland) opnieuw vormgegeven, waarbij het stadhuis uit 1377 een centrale rol speelde. Dit project, dat opvalt door zijn innovatieve benaderingen op het gebied van duurzaam bouwen, werd geselecteerd als een van de top 4 finalisten voor de Duitse Duurzaamheidsprijs voor Architectuur 2023. Daarnaast ontving het van de deelstaat Hessen een onderscheiding voor voorbeeldige gebouwen. Het stadhuis van Korbach is dus niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een baanbrekend voorbeeld van efficiënt gebruik van bestaande hulpbronnen en minimalisering van milieubelasting door het gebruik van gerecyclede en milieuvriendelijke bouwmaterialen, waaronder onder andere titaanzink van RHEINZINK 

Duurzaam bouwen met een focus op het besparen van grondstoffen

Het gemeentehuis van Korbach is een voorbeeld op het gebied van grondstofbesparend bouwen door de principes van urban mining en circulair bouwen toe te passen. Onder leiding van agn-architecten werd de ontmanteling van het bestaande stadhuis uit de jaren zeventig gezien als een kans om hulpbronnen te besparen en een duurzaam gebouw te creëren. Door de demontagematerialen systematisch vast te leggen en te analyseren, konden de architecten ervoor zorgen dat de hulpbronnen optimaal werden gebruikt en dat een zo hoog mogelijk recyclingpercentage werd bereikt.

Urban Mining

Het concept van urban mining maakt gebruik van de ontmanteling van de uitbreiding van het oude stadhuis als grondstof voor de nieuwbouw. Deze innovatieve aanpak vereiste zorgvuldige planning en implementatie om de bouwmaterialen uit het oude gebouw efficiënt te recyclen en te integreren in het nieuwe gebouw. Het selecteren van de juiste recyclingtechnologieën en -processen speelde een cruciale rol bij het garanderen van hoogwaardig hergebruik van materialen en tegelijkertijd het minimaliseren van de impact op het milieu.

Uitdagingen en resultaten

Het project behaalde indrukwekkende resultaten: ongeveer 62% van het sloopmateriaal werd gebruikt in het nieuwe gebouw. Er deden zich echter uitdagingen voor, vooral met betrekking tot de verlijming, waardoor de kwaliteit van de gerecyclede materialen in gevaar kwam en het gebruik ervan in de nieuwbouw werd beperkt. Deze obstakels werden echter overwonnen door middel van innovatieve oplossingen, waardoor het project met succes kon worden geïmplementeerd.

Zorgvuldige demontage en hergebruik

Bij de demontage van het oude gebouw werden alle materialen zorgvuldig apart verwijderd en gereedgemaakt voor recycling. De gerecyclede materialen werden lokaal verwerkt en gebruikt voor de nieuwbouw, waardoor transportroutes en kosten werden geminimaliseerd. Deze duurzame bouwmethode maakte niet alleen efficiënt gebruik van bestaande hulpbronnen mogelijk, maar hielp ook de impact op het milieu te verminderen. Voor het dak van het gemeentehuis van Korbach werd naast gerecyclede materialen ook titaanzink van RHEINZINK gebruikt, dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk.

RHEINZINK als perfecte aanvulling

Voor het dak werd het materiaal RHEINZINK prePATINA ECO ZINC graphite-grey gebruikt. Er werd gebruik gemaakt van het felssysteem. Het voorpatineerproces zorgt voor een leigrijs gelijkmatig uiterlijk en zal later de natuurlijke patina-ontwikkeling doorlopen.Opmerkelijk is dat bij het patineren de oorspronkelijke oppervlakte-eigenschappen behouden blijven en het oppervlak nog steeds geschikt is om te solderen.Bovendien wordt RHEINZINK klimaatvriendelijk geproduceerd en past het perfect in het idee van de circulaire economie. Het zorgt niet alleen voor een harmonieuze uitstraling van het nieuwe oude stadhuis, maar belichaamt ook alle waarden die baanbrekend waren in dit duurzame project.

Architectonische integratie en het effect op stadsontwikkeling

Het architectonisch ontwerp van het nieuwe stadhuis houdt rekening met de historische betekenis van de locatie en integreert harmonieus in de stedelijke omgeving. De heldere structuur en opvallende gevels creëren een verbinding tussen oud en nieuw, wat het karakter van het historische centrum van Korbach benadrukt. Het gebruik van gerecyclede materialen voor het gevelontwerp en het tijdloos mooie zink van RHEINZINK voor het dak geeft het gebouw een unieke esthetiek en maakt het tot een inspirerend voorbeeld van duurzame architectuur. “Ons ontwerp voor het nieuwe stadscentrum van Korbach is gebaseerd op het op schaal bouwen van de stad. Verschillende gevelhuizen complementeren de monumentale gebouwen, creëren een nieuw communicatief centrum met het stadhuisplein en het burgerforum met glazen dak en maken een hoogwaardig netwerk van het stadhuis met de routes van het stadscentrum mogelijk,” zegt projectmanager Christian Thomann. 

(Bron: www.agn.de/projekt/ansicht/rathaus-korbach)

 

Mission statement voor duurzaam bouwen

Het stadhuis van Korbach dient als baanbrekend voorbeeld van duurzaam bouwen en laat zien hoe innovatieve benaderingen en zorgvuldige planning hulpbronnen kunnen besparen en de impact op het milieu kunnen minimaliseren. Als baanbrekend Urban Mining-project in Duitsland zet het nieuwe normen voor de toekomstige bouwsector en laat het zien dat duurzaam bouwen niet alleen ecologisch maar ook economisch winstgevend kan zijn. Door duurzame principes specifiek in de architectuur te integreren, wordt het stadhuis van Korbach een model voor toekomstige bouwprojecten en kan het degenen die verantwoordelijk zijn voor de bouw inspireren om soortgelijke concepten in hun eigen projecten te implementeren.

WAAROM prePATINA ECO ZINC?

Kleine CO2-voetafdruk, 100 % recyclebaar, extreem lange levensduur, vrijwel onderhoudsvrij –
het is het perfecte materiaal voor circulair bouwen

Architect: agn Niederberghaus & Partner GmbH, Ibbenbüren, Duitsland

Fotograven: IAF, Friedrichsaue 2, 34289 Zierenberg, parallel_dream (Adobe Stock), Falko Göthel (Adobe Stock)