Bestaande bouw, nieuwe visie met RHEINZINK
Veranderende architectuur
Matthias Zühlke, managing partner bij MAAS & PARTNER Architekten, heeft het huis van zijn grootouders nabij de Aasee in Münster gerenoveerd en verbouwd. Dit project combineert strakke architectuur met duurzame technologieën en weerspiegelt zowel zijn persoonlijke als professionele wensen. Voor Zühlke was het een waardevolle kans om de rol van opdrachtgever te ervaren en de bijbehorende uitdagingen en beslissingen beter te begrijpen. Zijn nieuwe woning was daarom een bijzonder project: ‘Het werken met de bestaande structuur was zeker een uitdaging. Je weet eigenlijk nooit wat je te wachten staat.’
Behoud en renovatie
De eengezinswoning, ontworpen en gebouwd door zijn grootvader in 1962, had een solide structuur en duidelijke vormgeving. Matthias Zühlke besloot daarom het bestaande gebouw te behouden. Om een heldere en eenvoudige architectuurstijl te handhaven, koos hij ervoor om zowel oude als nieuwe bouwdelen zichtbaar te laten. De renovatie omvatte een uitgebreide energetische opknapbeurt, waarbij het oude dak werd vervangen door een nieuw dak. Hierbij werd gebruik gemaakt van RHEINZINK in de oppervlaktevariant GRANUM basalte, toegepast in het felssysteem. Het nieuwe dak, uitgevoerd in antracietkleurig titaanzink, integreert een 7,5 kWp-fotovoltaïsche installatie, die samen met een 9,6 kWh-batterij voor de energievoorziening zorgt.
Geïntegreerd solarsysteem
Tijdens de ontwerpfase was er geen systeem beschikbaar waarbij de zonnepanelen goed combineerden met de dakpannen. Daarom was het al snel duidelijk dat we voor RHEINZINK zouden kiezen. Bovendien wilde ik niet te veel verschillende materialen gebruiken, eigenlijk slechts twee of drie die van buitenaf zichtbaar zijn. Zo is het donkere titaanzink gecombineerd met baksteen en zwart hout. De zonnepanelen zijn ook donker, passend bij de rest. Ze kunnen eenvoudig worden vervangen door nieuwe panelen als er behoefte is aan hogere prestaties. Al deze aspecten spraken in het voordeel van deze keuze,” aldus Zühlke. Het PV-systeem kan optimaal worden bevestigd met de speciale klemmen die op de RHEINZINK felsbaan wordt gemonteerd. Om eenheid en een harmonieus totaalbeeld te creëren, werd RHEINZINK GRANUM basalte ook op de gevel gebruikt.
Duurzaamheid
De verduurzaming van het huis was voor Zühlke een belangrijk aandachtspunt. Er wordt gebruik gemaakt van een grond-warmtepomp met oppervlakkige geothermie en vloerverwarming. Een houtkachel zorgt voor extra warmte en gezelligheid. Daarnaast is er een regenwateropvangtank in de grond geplaatst om regenwater te verzamelen, dat vervolgens als grijs water kan worden gebruikt.
Matthias Zühlke streeft naar een hoge mate van zelfvoorziening: ‘Van mei tot september kunnen we zelfvoorzienend zijn. In de winter moet er nog stroom worden bijgeleverd.’
Oud en nieuw in harmonie
De renovatie hield in dat het huis tot op de ruwbouw werd gestript. Door het verwijderen van enkele muren en het plaatsen van een stalen balk konden de ruimtes worden aangepast aan de behoeften van de eigenaar. Een belangrijk ontwerpelement was de duidelijke herkenbaarheid van oude en nieuwe bouwdelen. Een nieuwe, voorgeplaatste glazen gevel aan de zuidkant vergroot de woonruimte en zorgt tegelijkertijd voor natuurlijke verwarming in de wintermaanden. Binnen in het huis zijn veel oorspronkelijke materialen behouden gebleven, zoals de oude baksteen en het betonnen plafond. De nieuwe trap van massief essen is exact nagebouwd volgens de afmetingen van de oude trap, waardoor de verbinding met het verleden behouden blijft. ‘Voor mij was de verbinding tussen oud en nieuw belangrijk. Er zijn steeds weer oude elementen te vinden. Het trapleuning is bijvoorbeeld het originele uit de jaren 60. Tegelijkertijd scheiden de twee materialen, het donkere zink en de baksteen, de oude en nieuwe delen van het gebouw van elkaar.’
WAAROM GRANUM?
“Grijze elegantie, strak, verfijnd, matte uitstraling, praktisch onderhoudsvrij –
daarmee biedt GRANUM ruimte voor exclusieve en moderne architectuur.”
Persoonlijke band en professionele inzichten
Matthias Zühlke benadrukt hoe moeilijk het was om het huis opnieuw te ontwerpen. “Het is echt behoorlijk lastig om een huis dat je je hele leven hebt gekend, opnieuw te bedenken,” zegt hij. “Bij zo’n project heb je niet dat blanco vel papier. Dat beperkt je natuurlijk en maakt vrij denken moeilijk. Tegelijkertijd is het ook goed dat het zo is. Het was toch een uitdaging. Wat ook meespeelde in de planning, was dat ik wilde opruimen. Ik wilde de oorspronkelijke structuur veel duidelijker maken. Dat is goed gelukt.” De uitdaging bestond dus uit het vergeten van de oude elementen, het opnieuw ontwerpen van het gebouw en toch het bestaande te waarderen. Het project heeft hem waardevolle inzichten gegeven. Ook voor de keuze voor RHEINZINK heeft hij een positieve evaluatie: “Ik was op zoek naar een materiaal dat kon worden gebruikt voor dak, gevel en hemelwaterafvoer. Bovendien bood RHEINZINK een praktisch, eenvoudig te monteren PV-systeem. Ik kan geen ander materiaal bedenken dat aan al deze eisen voldoet.”
Een succesvol project
De verbouwing van het huis van zijn grootouders was voor Matthias Zühlke meer dan alleen een professioneel project. Het was een reis naar het verleden en tegelijkertijd een stap naar een duurzame toekomst. Door het gebruik van RHEINZINK en de integratie van moderne technologieën is het hem gelukt om het werk van zijn grootvader te behouden en te waarderen. Tegelijkertijd heeft hij het huis klaar gemaakt voor toekomstige generaties en een woonruimte met een robuuste, comfortabele sfeer voor zichzelf gecreëerd.
Over de architect
Matthias Zühlke studeerde architectuur aan de MSA | Münster School of Architecture en werkte er van 2005 tot 2008 als wetenschappelijk medewerker. Na zijn afstuderen richtte hij het bureau PlanerBund op en werkte aan DGNB projecten ter bevordering van duurzaamheid in de architectuur. In 2009 trad hij als freelance medewerker toe tot MAAS & PARTNER Architekten. In 2018 werd hij partner en werkte aan woning- en utiliteits- en evenementenprojecten. Hij houdt zich ook bezig met stedenbouw en de implementatie van nieuwe technologieën binnen het bureau. In 2021 richtte hij bovendien als medeoprichter de start-up syte op, dat inmiddels marktleider is geworden op realtime bepalen van het uitbreidingspotentieel van percelen.